Gepost op

Mixed media: jouw creativiteit de vrije loop

De naam zegt het ergens al een beetje: met mixed media gebruik je voor jouw kunstwerk (en dat kan alles zijn) verschillende materialen en technieken door elkaar heen. Je bent helemaal vrij in wat je maakt en hoe je dat maakt. Je kunt zo bijvoorbeeld papier gebruiken, of karton, maar ook stof of kant. En dan kun je verder bewerken met bijvoorbeeld mixed media acrylverf. Er zijn geen regels en daardoor kun je echt jouw creativiteit er helemaal op los laten.

Welke mixed media materialen te gebruiken?

Natuurlijk ben je er zelf vrij in om te gebruiken wat je wilt. Maar om je een paar voorbeelden te noemen: krantenknipsels en acrylverf, om een schilderij te maken. Dat is een hele mooie en ook heel bekende combinatie voor mixed media. De kranten kun je gebruiken om wat textuur aan te brengen voor jouw project. Ook om je kunstwerk wat op te dikken. Vervolgens kun je met de acrylverf eroverheen schilderen.

Wat ook heel mooie effecten oplevert is houtskool. Gebruik bijvoorbeeld houtskool als hoofdmateriaal en voor de achtergronden waterverf of acrylverf. Maar ook houtskool en verf werken heel goed samen.

Nog een voorbeeld is wasco en een föhn. Pak een leeg doek en zet dit tegen de muur. Of in ieder geval op zo’n manier dat het ‘staat’. Pak daarbij verschillende kleuren wasco krijtjes. Deze krijtjes plak je aan de rand van het doek naast elkaar. Vervolgens ga je met de föhn net zo lang over de krijtjes totdat deze smelten en naar beneden druipt. Het effect is echt prachtig.

‘Out of the box’ denken

Naast de bovengenoemde voorbeelden kun je eigenlijk alles wel gebruiken voor je project. Misschien heb je nog oude sieraden liggen. Of een puzzel die toch alleen maar in de kast ligt en waar je verder nooit naar omkijkt. Of blikjes. Doordat je met mixed media aan de slag gaat, leer je heel erg out of the box te denken. En je kijkt met andere ogen naar de willekeurige dingen om je heen. Waar je normaal gesproken de verpakking van een koek weg zou gooien, zie je nu een mogelijkheid om dit te verwerken in je huidige of toekomstige project.

Tips voor beginners

Vind je het lastig om een begin te maken? Start dan met het maken van kaarten. Heel leerzaam!
Laat je inspireren. Een hobbyshop kan je daar ook al veel mee helpen.
Je hoeft niet meteen allerlei materialen in te slaan. Met wat kranten, schaar en een potje lijm kom je al een heel eind.

Mixed media materialen kopen

Het mooie aan mixed media is dat je alle kanten op kan. En er zijn vele verschillende materialen die dat mogelijk maken, om er uiteindelijk een prachtig geheel van te maken. Die materialen kun je overal kopen, maar je kunt ook naar hartelust shoppen in een hobbyshop. Hier hebben ze alle materialen (je hoeft natuurlijk niet alles in een keer in te slaan). Bezoek dus echt eens een hobbyshop, al is het maar om je te inspireren. Dan komen de materialen vanzelf.

Dit reclame-artikel is geplaatst door (thijs.seoiskey), gegevens zijn bekend bij en geverifieerd door de beheerder van deze website.