Gepost op

Wat zijn bretels?

Bretels zijn een bijzonder mode item voor de Dandy. Al eeuwenlang worden ze gedragen door heren. Hoe kan je de bretels eigenlijk het beste dragen? En hoe worden ze gemaakt? Lees hier alles over in dit artike. Door te kijken naar de geschiedenis van de bretellen krijg je eerst een compleet beeld. Daarna wordt uitgelegd hoe bretels vervaardigd worden. Bretels: een prachtig accessoire voor heren.
 

Wat kenmerkt de bretels drager?

Bretels worden door alle lagen van de bevolking gedragen. Grofweg kunnen we een aantal typische bretel dragers onderscheiden:
 
 
 

De hedendaagse kakker

Ingeleid door Jort Kelder, hij is de vaandeldrager en laat zien hoe het moet. De bretels is zo een fantastisch statement en Jort Kelder laat zien hoe je ze draagt. Hij is een echte vertegenwoordiger van de moderne Dandy. Opvallen met de bretels doe je wel: het is een echt fashion statement.
 

De hippe jongere

Erg populair onder de wat hippere jongeren. Een dunnere bretel. De dunne zwarte bretel wordt dan vaak gedragen op een zwarte broek. Dit creeërt een semi-oldschool look. Perfect voor de moderne hipster
 

De gezette oom

Onmisbaar op een familiefeest. De oom met de dikke buik die bretels draagt. De bretels worden vaak links en rechts van de buik geplaatst, zodat de buik maximale exposure heeft. Gelukkig heeft de bretels hier ook een functionele functie. Bretels houden de broek namelijk hoger omhoog, dan een riem. Hierdoor wordt voorkomen dat die wat dikkere oom opeens een bouwvakkersdecolete heeft.
 

Hoe worden bretels gemaakt?

Bretels zijn tegenwoordig een buitengewoon populair accessoire voor de moderne man. Maar de geschiedenis van de bretels is voor velen nog onbekend. De moderne versie van de bretel werd ontdekt in 1820 door Albert Thurston. Het was direct een succes. De broeken toendertijd waren allemaal hooggesneden. Een riem zit dan niet fijn. Mannen kozen massaal voor de heerlijke bretels van Albert Thurston. Tot midden jaren '30 kregen bretels de voorkeur boven een riem. Daarna nam de riem het langzaamaan over van de bretellen. Tegenwoordig beleven bretels een ware revival, het wordt een estetisch sieraad. Tegenwoordig is de bretel buitengewoon populair onder de moderne dandy. Ook populair zijn: bruiloft bretels.

De banden van bretels

Bretels zijn X- of Y- vormig en bestaan meestal uit 3 banden. Deze banden worden of deels, of volledig uit elastiek vervaardigd. De enekel band op de rugzijde dient ervoor om de bretel aan de achterkant te bevestigen. De twee andere banden lopen via de voorkant naar de broek, waaraan ze bevestigd kunnen worden. De klassieke en exclusieve bretels hebben een leren riempje, waaraan de bretels bevestigd kunnen worden. Tegenwoordig ziet men ook veel bretels zonder leren riem. De banden worden dan met metalen klemmen vastgezet. 
 

De bretellen vastzetten

De bretels kunnen op twee manieren worden vastgezet. De traditionele manier is met een leren riem. Deze leren riem kan aan de knoopsgaten in de broek vastgemaakt worden. Een andere methode is met metalen klemmetjes. Deze bretels zijn vaak iets voordeliger in prijs dan degene met leren banden. De klemmetjes hebben wel een nadeel. Doordat ze ze vaak tandjes hebben kunnen ze de broek beschadigen. Bovendien zijn ze zichtbaar op de broeksband. Onzichtbaar zijn ze dus niet. Ons advies is dan ook om altijd bretels met lussen te dragen, dit staat gewoon veel netter.
Het dragen van bretels
 

Waar koop ik bretels?

Bretels online kopen kan eenvoudig en makkelijk op Bretels.nl. Dit is de specialist van Nederland op het gebied van bretels. Alle merken, typen en kleuren suspenders. Eenvoudig online!